Lyssna på musik lagligt? IPRED dödar kulturen.

Jag satt och slögooglade lite efter go  musik och sånt och hittade en sida som gjorde reklam för ett program som låter en lyssna på musik lagligt.

Vissa kanske inte reagerar på detta men jag tycker det finns något läskigt i den rubriken! Vi vanliga kriminella musikälskare som letar efter ny och go musik på nätet vet ju faktiskt sällan om det vi lyssnar på är lagligt eller inte! Är det lagligt att lyssna på någon låt som man googlat fram? Törs man överhuvud taget gå in på Youtube längre eller riskerar man hotbrev från stora män i mörka kostymer som viftar med IPRED lagar och sekatörer?

Hur ska man göra för att lyssna på musik lagligt då? Ja det finns ju några sätt. Man kan dels gå och köpa en skiva med en grupp som man har hört på radio och som man vet att man gillar. Så länge man har fönstren stängda så borde ju det vara ok? Problemet är ju att då måste man känna till gruppen och lyssna på radio... då gärna reklamradio där den bästa  blandningen av de två bästa gamla och nya låtarna spelas. Visst är det väl någon som äger dessa radiokanaler och jag skulle kunna sätta en peng på att kopplingen till de stora skivbolagen inte är så värst lång.

Låna lite bra skivor av kompisar är väl tveksamt, googla eller hitta på youtube går ju bort. Piratebay eller liknande så kommer ju de mörka IPRED kostymerna med sekatören! Så hur gör man då för att hitta ny musik som man gillar? Svaret är väl att... det gör man inte. Grejjen är väl att då skulle ju folk utveckla sin egen smak och då skulle skivbolagen vara tvugna att satsa på en massa artister som inte ens varit med i Idol, det skulle ju bli skitjobbigt. Om jag vore skivbolag så skulle jag också förstås helst vilja koncentrera mig på en artist i taget och marknadsföra denna så aggresivt att folk tvingas gilla den och inte håller på med utsvävningar och egen smak.

Genom att skivbolagen nu har dömt piratebay, och genom att gubbarna i kostym som stått med sekatören utanför riksdag och EU parlament fått igenom IPRED lagar har den kommersiella musiken vunnit en stor seger som gör att vi kommer att tvingas rätta oss i ledet och tycka om den musiken som skivbolagen vill att vi ska tycka om. Kapitalismen har vunnit över kulturen och även om du är skitduktig på att sjunga/spela/skriva musik och folk verkligen gillar det du gör så kan du glömma att nå ut om du inte rättar dig i ledet och gör mainstreammusik som tilltalar skivbolagen.

En tidning undrar

Fick några frågor från en tidning i Småland, vi får väl se om det blir publicerat.

1. Varför ska väljarna kryssa för ditt namn?
2. Har du någon enskild fråga som engagerar dig extra mycket?
3. Vad vill ni som parti åstadkomma i parlamentet?

1: Vi i vänsterpartiet jobbar framförallt för att få våra otroligt duktiga toppkandidater Eva-Britt Svensson, Hanna Löfqvist och Mikael Gustafsson till Europaparlamentet. Det är väldigt lätt att vara Vänsterpartist i en EU-valkampanj då man kan visa hur mycket bra våra parlamentariker åstadkommit. Eva-Britt har varit en av de mest aktiva svenska parlamentarikerna och hon har arbetat mycket hårt med den sunda EU-kritiska politik som vi driver. Det viktigaste är inte att man kryssar mitt namn, det viktigaste är att man går och röstar på vänsterpartiet den 7:e juni.

2: För mig är demokratifrågorna mycket viktiga, jag brinner för en demokrati där människor kan vara delaktiga i de politiska besluten och där man har möjlighet att se vem som bestämt vad. EU ligger för långt bort för att kunna behålla kopplingen till folk, ändå påverkas så mycket som 70% av alla beslut som fattas i svenska parlament av olika beslut fattade i EU. De som har möjliget att påverka är lobbyister som ofta kommer från stora företag och använder sig av mutor för att få sin vilja fram bakom de stängda dörrarna i kommissionens långa korridorer. Detta är en utmärkt anledning att rösta in ett gäng EU-kritiker som kan säga ifrån och tala om för folk vad som pågår.

3: Vänsterpartiets politik bygger på en EU-kritisk hållning där vi vill arbeta mot Gubbväldet som råder i EU. Fler än 2/3 av EU-parlamentarikerna är män och medelåldern i parlamentet är 55+. Vi vil fortsätta vårt arbete i klimatfrågorna där vi under förra mandatperioden med Jonas Sjöstedt och Jens Holm i spetsen har gjort allt vi kunnat för att inte den fria marknaden ska sätta käppar i hjulen för en bättre miljö. Vi vill också förhindra utvecklingen mot en superstat där man rustar militär och stänger ute handel och invandring från länderna utanför EU. Vänsterpartiet kan inte ställa upp på den borgerliga politik som EU tvingar medlemsländerna till genom de olika fördragen. Därmed inte sagt att vi inte vill sammarbeta. Vi ser gärna sammarbete i sociala frågor, miljöfrågor, polissamarbete och givetvis också handel över gränserna men det måste vara på rättvisa vilkor och inte ske på bekostnad av människors rätt till schyssta fackliga rättigheter.

Varför gnällspikarna behövs i Bryssel

Tisdagen den 5:e maj presenterades Catrine Norrgård i Smålandstidningen som den enda Nässjöbo som kandiderar till Europaparlamentet. Som äkta gnällspik skulle man kunna ifrågasätta journalistens research. Som Nässjöbo och Europaparlamentskandidat för vänsterpartiet vill jag slå ett slag för gnällspikarna i EU. När Europaparlamentarikerna höjer sina löner till orimliga nivåer, då vill jag gnälla. När EU grundlagsfäster den fria marknaden och glömmer bort arbetsrätt och de sociala skyddsnäten, då vill jag gnälla. När EU vill lägga sig i "mammaledigheten" och när vi tvingas att sänka våra miljökrav till förmån för den fria marknaden, då vill jag gnälla. För hur skulle det se ut om ingen någonsin gnällde? Hur skulle vi ha lyckats bygga ett välfärdssamhälle med fackliga rättigheter och kvinnlig rösträtt om ingen någonsin gnällt? Att vara EU-kritiker innebär inte att man inte ställer upp på demokratin. Att vara EU-kritiker innebär att man försöker göra sin röst hörd i en union som motarbetar öppenhet och insyn. Vänsterpartiets Europaparlamentariker Eva-Britt Svensson kommer till Nässjö den 18:e maj för att berätta om sitt hårda arbete för kvinnors rättigheter och den otroliga byråkrati som präglar EU. Det är klart att som gnällspik är det ofta svårare att nå ut. Det är ju roligare att lyssna på någon som pratar om hur enkelt det är att resa till Tyskland och köpa öl än någon som försöker beskriva hur många miljarder som EU lägger på jordbruksstöd. Men å andra sidan så är det ju gnällspikarna som kan och vill ändra på detta! Därför föreslår jag att ni som är EU-kritiker och ni som vill ha en rättvisare politik där EU inte stjäl mer makt från de demokratiskt valda nationella parlamenten röstar in fler gnällspikar i parlamentet. Rösta på Vänsterpartiet den 7:e juni.

Alexander Lowejko, Europaparlamentskandidat, Vänsterpartist, Nässjöbo

Publicerad i SmT den 7:e Maj 2009


RSS 2.0