Får man ha burka?

Att skapa debatt om ett icke-ämne såsom burkans vara eller inte vara i Sverige i dag är ganska pinsamt för Sveriges radio. Ett hett tips kanske kunde vara att låta landets nuvarande och landets blivande ledare debattera någonting viktigare än huruvida kvinnor ska ha rätt att ha på sig vad de vill. Vi har en skenande arbetslöshet samt en kraschande ekonomi i många kommuner med nedskärningar och utslagningar som följd. Vi har en FRA lag som ger myndigheter rätt att läsa vår post och vi har märkligt mycket EU-gubbar i slips som genomför marknadsvänliga och arbetsrättsfientliga lagändringar i Sverige trots att all offentlig makt ska utgå från folket! Och så väljer SR att lyfta en så oväsentlig fråga som huruvida man ska få ha burka eller inte. För mig är det självklart så att om man förbjuder burkan som enligt oss blekfeta svennar förtrycker muslimska kvinnor så måste man också förbjuda kjolar som är så korta att de måste kompletteras med hårnät och urringningar som sträcker sig förbi naveln. Det är väl också en sorts kvinnoförtryck och det är väl också förnedrande?

När våra topppolitiker ändå är igång och förbjuder kläder så vill jag passa på att lägga till att det finns de som går i vita tubsockor i sandalerna på sommaren vilket helt klart är mer provocerande än en burka, är dessa samtidigt kombinerade med magväska och grå mjukisbyxor så kanske vi i vänsterpartiet bör omvärdera vår syn på livstidsstraffet, om man nu ska prata lagstiftning om klädsel.

För att inte tappa fattningen helt i diskussionen så handlar detta om att förbjuda ett klädesplagg, i och för sig ett väldigt kulturellt och symboliskt laddat plagg, men ändå.  Vi har ingen rätt att tala om för någon av våra medborgare vad de ska ha på sig, det är det som gör Sverige till ett så bra land att bo i. Vi har stora friheter både när det gäller vad man får säga, tycka, skriva och ha på sig, och detta är något som vi måste värna om och vara stolta över.  Vi har också en skyldighet att informera våra nya medborgare om hur vi ser på detta och varför det är så viktigt att vi svenskar får välja att ha på oss vilka kläder vi vill och tycka och tänka vad vi vill. Vi har också en skyldighet att respektera de som faktisk väljer att klä sig annorlunda, både om det gäller burka eller om det gäller tubsockor i sandalerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0