Herr Svenssons plånbok

Diskussionerna i den borgerliga kartellen ser ut att leda till ytterligare skattesänkningar nästa år. Svensson med sitt fasta jobb och trygga tillvaro kanske tycker detta verkar vara en bra idé. Då har han ju råd att köpa den där GPS:en till bilen, eller kanske låna lite mer för att byta köket. Kanske lägger någon annan sin ökade inkomst i sin redan befintliga fondportfölj varje månad. Men det Svensson och borgerligheten inte tänker på är att de sänkta skatterna måste tas någonstans ifrån. Klimatet för sjuka, arbetslösa, pensionärer och studenter har blivit bra mycket hårdare sedan vi fick en borgerlig regering. Svenssons GPS skapar inte lika många nya arbetstillfällen som vi skulle få om våra sjukskrivna hade råd att gå till frisören. Svenssons nya kök skapar heller inte lika många nya arbetstillfällen som om några studenter fick råd att handla närproducerad mat. Svenssons månadssparande i fonder skapar definitivt inte fler arbetstillfällen än om kommunerna hade fått del av de pengarna och kunnat satsa på barnomsorg och äldreomsorg.


För det är en kortsiktig, ogenomtänkt och hård politik som förs i den mörkblå alliansen. Medan kommuner tvingas skära ner i skolor och äldrevård får de som redan har det ganska bra det ännu bättre. När herr Svensson tänker på saken så har han ju både barn i skolan och sin gamla pappa i den kommunala äldreomsorgen. När man sänker skatterna för dem som redan har hyfsat trygg ekonomi så gör man ju det på bekostnad av dem som säkerligen skulle sätta högre värde på pengarna.


Vi som förespråkar en annan politik, en politik som bygger på solidaritet och rättvisa, och vi som vet vad dessa ord betyder, anser att det är bättre för alla om vi kan uppehålla en stark gemensam och generell välfärd. Svenssons barn ska kunna gå till dagis eller skola och mötas av trygga klasskamrater och lärare, elevassistenter och fritidspersonal. Otrygga hemmiljöer skapar ju otrygga barn och otrygga barn växer så småningom upp till otrygga individer som mår dåligt, och om man ska se det lite krasst så kommer dessa individer att kosta samhället bra mycket mer än de skulle ha gjort om de och deras familjer hade fått den hjälp man behöver i rätt tid.

 

Om nästan exakt ett år är det val till kommun, landsting och riksdag. Vi i Vänsterpartiet kommer att ställa upp i valet med målet att skapa ett bättre samhällsklimat. Vi vill se ett samhälle där människor har en plats trots att man kanske är sjuk eller gammal. Vi tror på människans vilja att hjälpa dem som har det sämre ställt. Och vi vet att vi måste se till att alla människor får så bra förutsättningar som möjligt att lyckas för att inte hamna i utanförskapets misär. Därför behöver vi byta regering om ett år, därför behövs ett starkt vänsterparti i det rödgröna samarbetet.

 

 

Publicerad i VT och Smålandstidningen den 22/9 -09


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0